top of page

My name is Zsófia Rács 

ZSO_5881_edited.jpg
A festészetem története :

Régóta gondolkodok azon, hogy hogyan kéne bemutatnom magam és munkásságomat, ugyanis nem egyszerű keretek közé zárni egy olyas valamit, ami az érzelmeim változásról szól. Egész életemben reflektáltam az életem történéseire és mindig szerettem volna megfejteni a nagy rejtélyt. Mi maga az élet? Ki vagyok én ? Mi ez az egész körülöttem?.

2020 sokak számára egy vízválasztó volt. Számomra egy belső utazás kezdete, ahol elkezdtem megismerni az önvalóm, az érzéseimet és a reakcióimat az élethelyzetekre. Amikor elkezdtem festeni, először hobbyként indult, de hamar rájöttem, hogy valahogy ki tudom festeni magamból a tudatalatt megbúvó érzéseimet. Ekkor vált világossá, hogy  számomra ez több mint egyszerű kikapcsolódás. Éreztem, hogy ezzel dolgom van és esetleg másoknak is megtudom mutatni mindazt, amin keresztül mentem és ezáltal felhívni a figyelmet az Önismeret felfedezésének fontosságára.

​Szeretnék inspirációt adni másoknak az élet rejtelmeinek felfedezéséhez és hogy merjenek befelé haladni, mert megtalálhatják azt, amit sokan tévesen a külvilágban keresnek. ​ Művészetemre jellemző az érzelemteliség, a színek és kontrasztok használata, amelyek az élet hullámvölgyeire reflektálnak.

 

Ezenfelül, fontos számomra a kompozíció és az intenzivitás mellett, az egyensúly és harmónia felépítése. Szeretnék érzelmeket kiváltani az emberekből akik a képeimet nézik és a kép hatására egy belső utazásra hívni őket. ​

My Paintings on social :
  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok
A fotozásom története :

2005-ben kezdtem el fotózni, amikor az iskolában eljött a pályaválasztás ideje. Már ekkor is imádtam rajzolni, festeni, viszont a szüleim akkoriban még nem támogatták ezt, mivel úgy gondolták, hogy ebből nem fogok tudni megélni. Ezután döntöttem úgy, hogy a fotózás mellett teszem le a voksom, hiszen ez is a képalkotás egyik formája.

A fotózásban ugyanúgy, mint a festészetben, a saját világom megalkotása volt az, ami mindig is lenyűgözött. Eleinte makró- és tájképekkel kezdtem, azonban rövid idő után már a portrék világa felé húzott a szívem. Eleinte próbáltam kitűnni a többi fotós közül, de aztán rájöttem, hogy inkább a fotózandó alanyaimra szeretnék fókuszálni. Amikor elkezdtem így fotózni, megtaláltam azt, amiben jó vagyok. Mindig is szerettem megismerni az alanyaimat és a lehető leggyorsabban rájönni, hogy vajon milyen személyiség húzódik meg a karakterek mögött. Ugyanis a célom ennek az igaz valónak a megmutatása volt.

 

Szerettem volna megmutatni az ügyfeleimnek, hogy úgy tökéletesek, ahogy vannak, és hogy egy jó fotós a megfelelő technikai tudás segítségével ki tudja hozni belőlük a legjobbat. 

Fotózási stílusomhoz tartozik a természetes fények használata és a minimális retouch. Szeretem úgy megalkotni a képeimet, hogy a valóságot nem torzítom el.

A kézzel festett fotó története :

Körülbelül 2015-ben fogalmazódott meg bennem az az ötlet, hogy a fotózást és a festészetet valahogy ötvözni kellene. Mindkettő képalkotó művészeti ág, mégis különböző hatása van mindkettőnek.

Az alapgondolatom az, hogy ha már fotós vagyok és csinálok egy fényképet, akkor szeretném azt kinyomtatni vászonra, és felhasználni  a festményem háttereként. A festés kimenetelét a fénykép hangulata határozná meg.

Ezenkívül belevinném a saját festészeti stílusomat, ami eddig az évek során kialakult.

Mivel a fotózás és festés kombinációjáról még nem igazán hallottam, így mindenképp egy új fejezetnek tartom a művészet világában, és ezáltal egy egyedülálló alkotásnak.

Ez lenne "A kép a képben", hand-colouring paintography - azaz a kézzel festett fénykép. Azt szeretném megmutatni az embereknek, hogy hogyan vagyok képes egy behatárolt dolgon belül tovább látni és új nézőpontokat észrevenni, ami aztán egy teljesen új világgá növi ki magát. 

Emelett pedig szerintem király.

My photography on social :

  • Instagram
  • Facebook
bottom of page