top of page
4.jpg

Hellooo, Rács Zsófia vagyok, művésznevem pedig Zso Lattice. Már gyermekkoromban szenvedélyesen szerettem rajzolni, festeni és kreatívnak lenni. Sajnálatos módon ebben az időszakban szüleim még nem támogatták azt az ötletet, hogy művész legyek.

2020-ban egy kihívásokkal teli szakítás után egyedül találtam magam egy új városban, kapcsolatok nélkül. Ekkor kezdtem el mindennap festeni. Ez idő alatt elkezdtem saját magam fejlesztését is, belemerültem a buddhizmus, a zen és a pszichológia tanulmányozásába. Ami egyszerű terápiaként indult, az végül életem nagy utazásává vált. Ezen az úton találtam meg önmagam.

Mivel nekem mennyire hasznos volt ez a fejlődés, művészetem révén szeretném felhívni a figyelmet az önfejlesztés fontosságára. Célom az embereknek megmutatni, hogy az önreflexió által képesek vagyunk változtatni az életünkön. A festményeim különböző élethelyzeteket ábrázolnak, amelyeken keresztül mentem, és mind a külvilágra, mind pedig saját magamra reflektál.

 

Összességében elmondtható, hogy szeretem a színeket és a festményeim is ezt tükrözik. Amikor az életemben minden rendben van, akkor sokkal több színt használok, mint sem mikor kicsit depressziósabb időszakom van . Ámbár néha a kontraszt kendvéért használok fekete fehér motívomukat , ami a kiegyensúlyozottság miatt fontos. Fontosnak tartom a képen az elemek helyét , a színek harmóniáját. A képeimen megfestésénél számomra a legfontosabb az egyensúly. ( színek , minták, alakzatok , elhelyezkedés , szimmetria )

 

HA egy képen több a fekete fehér részlet akkor az a kép egy borúsabb hangolatban készült. Ezenkívül szeretek különböző technikákat keverni, mint arany pigment, graffity festék , acryl , olaj, kréta, ceruza.. Rájöttem, hogy a különböző anyagok különböző textúrákat adnak a képhez amitől sokkal összetettebb hatást érek el . Hasonlóan, mint az életünkben, a különböző élethelyzetek, emberek, környezet együttes hatásával válik valósággá az életünk, ugyanígy a képek is a különböző textúrák által kelnek életre. 

 

Általánosságban vászonra festek de akad kivétel :

 

  • virágcserepek újrafestése ( újrahasznosítása )

  • régi farmerdzsekik designolása, 

  • bútorok átfestése és felújítása, 

  • fényképre ( Hand- colouring - Paintography ) 

 A stílusom modern Contemporary, ezen belül pedig ami foglalkoztat a realisztikus, abstrakt , streetstyle festészet. 

Az alkotói folyamatom rendkívül spontán és intuitív. Ellentétben a legtöbb festővel, képeim 95%-a a pillanatnyi ösztönzéseken alapul. Az üres vászon előtt ülve kezdem el a festést, zenét hallgatva, és az érzéseimre hagyatkozva választom ki a színeket, majd festek különböző formákat. A festés közben gyakran az érzések és spontán ötletek vezetnek tovább.

Amikor a festmény elkészül, eljön az önreflexió ideje, hogy megértsem, mit fejeztem ki magamból. Általában a kép jelentése meglepően egyértelművé válik, és gyorsan felfedezem az alkotás mögött rejlő mélységet.

 

A jövőbeli terveim között szerepel mások segítése festésterápia révén, valamint a tervezés minden lehetséges formájában való kibontakozás.

Az út a belső világomban kezdődik, de a művészeti alkotásaimon keresztül az eredmények láthatóvá válnak a külvilág számára is.

bottom of page